sobota 26. března 2011

AIKIDO Jeden z mých koníčků

      Rozhodl jsem se vám něco prozradit o jednom z mých koníčků, kterým je Aikido. Není to zatím v ČR až příliš známé bojové umění a proto jsem se rozhodl vám ho drobet přiblížit :).
      Aikido je poměrně nové bojové umění, které vzniklo v Japonsku. Zakladatelem je Morihei Ueshiba, který celý život studoval snad všechna japonská bojová umění. Protože se svým studiem aikida jsem začal teprve v minulém roce. Nerad bych se tu oháněl nějakými "rozumy". To zanechám pro daleko zkušenější. V průběhu času zde uveřejním nějaké zajímavé texty. Mít více času tak se rozepíšu více, ale snad se nějaký brzy najde. 
      V tomto Budo (pozn. Budo = cesta bojového umění) se klade důraz jak na fyzický rozvoj těla a technik, tak na duševní rozvoj člověka. Takže získáte samozřejmě kromě pružného těla a schopnosti vlastní sebeobrany také mnohem větší zdravou sebedůvěru. Ale to už si musí každý okusit sám :)
       Na závěr bych vám všem doporučil, pokud rozmýšlíte mezi nějakým bojovým uměním, či sportem, začít s aikidem. Věřím,že by vás mohlo nadchnout stejně jako mě. 

      Aikido velice charakterizuje věta jednoho výborného mistra :

                   "Účelem starých bojových umění bylo brát, potlačit, zničit a v neposlední řadě vzít protivníkovi život. Aikidó vzniklo jako Budó, které dává – Budó, které ukazuje protivníkovi, jak by měl žít a prosperovat. "


                                                                         Shoji Nishio Sensei *5.12.1927 - +15.3.2005

čtvrtek 24. března 2011

A jsem tu :)

      Tak dnes 24. března 2011 odpoledne jsem si založil tento svůj první blog :) Snad bude do budoucna někomu užitečný. Budu se snažit pravidelně přispívat nové články a zajímavé věci. Pro dnešek se loučím, musím bežet na trénink :d

Ahoj všem