pondělí 19. prosince 2011

Loučím se...

     Včera dne 18.12.2011 nás ve spánku opustil Člověk, který byl jedním z nejdůležitějších článků vývoje naší nové polistopadové republiky, Václav Havel.
Většina z nás ho zná především jako bývalého československého a posléze českého prezidenta, ale Václav Havel byl mnohem více... Byl to člověk, který zasvětil (ať už existuje mnoho pochybovačů o jeho údělu) svůj život boji za právo, demokracii a svobodu. Byl dramatikem, politikem a disidentem a doporučuji si přečíst některou z jeho knih nebo divadelních her, stojí to za to..
Nechci zde rozebírat jeho život a jakou úlohu měl ve vývoji naší republiky, na to zajisté existuje nepřeberné množství odborných publikací. Jenom bych chtěl zdůraznit jeho nejjasnější heslo, kterým by se mohla a měla řada lidí inspirovat...

‎"Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí." 
 
"Truth and love must prevail over lies and hate."
                                                                                       VÁCLAV HAVEL
     Na závěr uvádím hezké video z rozloučení v Praze..


sobota 10. prosince 2011

ProStory - objevte své životní ProStory

     Tento zajímavý pořad, který odvysílají jednou týdně na ČT2 doporučuji všem, které zajímá nejen architektura, ale i prostor, ve kterém žijeme, chodíme, odpočíváme a někdy i spíme..
     Jak již název napovídá hlavní náplní pořadu jsou prostory.. prostory okolo nás. To čím je vyplňujeme ovlivňuje naše myšlení, naše pocity, naše uvažování a zdaleka nejen to. Proto ať si zařizujete váš domov, zahradu a vůbec prostor, ve kterém žijete nebo by jste chtěli žít, dobře promyslete všechny varianty a nenechte se zlákat trendovými proudy současné doby. Architektura a prostory žijí svůj život, nedějte z nich mrtvé okolí a vdechněte jim svérázné kouzlo :)
    Jako inspiraci může posloužit již zmiňovaný cyklus pořadů, na který níže odkazuji. Závěrem se rozloučím citátem A.Loose "Architektura, to není kreslení. Architektura se může psát - jako báseň nebo partitura."
Tak vzhůru do práce a nebojte se experimentovat!

odkaz na stránky pořadu (česká televize) :