středa 13. listopadu 2013

Babiš – trojský kůň firmy Monsanto v ČR?




            Nedávno se mi podařilo zjistit zajímavé skutečnosti. Do ruky se mi dostala knížka amerického autora, ve které byla kapitola o genetickém inženýrství v oblasti potravin. Nejvíce zde bylo psáno o americké společnosti Monsanto, která má vlastně téměř monopolní světové zastoupení v této oblasti.  Čistě pro zajímavost velká část zaměstnanců Bushovy administrativy je nebo byla někdy na vedoucích pozicích této společnosti nebo naopak lidé ze společnosti Monsanto se dostali na posty ve vysoké politice. To jestli se v případě geneticky modifikovaných organismů (GMO) a jejich následného pronikání do potravního řetězce jedná o hazard se zdravím lidí, kteří je konzumují, jelikož tyto potraviny nebyly nikdy dlouhodobě testovány, nebo zda jde o nutný pokrok vědy, nechci rozsuzovat. O to ani v tomto článku tolik nejde.
            A kdo to ta společnost Monsanto vlastně je? Monsanto je největší výrobce GM semen a výrobce zdraví ohrožujícího pesticidu Roundup, dnes také celosvětově největší vlastník všech semen. Firma je nechvalně proslulá od výroby biologických zbraní až po produkci pesticidů a GM semen. Její hlavní ziskové produkty postupně byly DDT, Agent Orange, rBGH (GM růstový hormon pro navýšení produkce mléka krav), PCB, aspartam a herbicid Roundup. Produkty, které byly pro uživatele pohromou.
            Vedle zdravotního rizika vlastně společnost činí zemědělce, kteří začnou pěstovat jejich plodiny závislými, neboť semena, která se příznačně nazývají „sebevražedná“, nelze užít na opakovaný osev, plodiny nemají schopnost vlastní reprodukce. Dalším aspektem je, že zemědělci musejí zároveň s použitím jejich osiva, používat také herbicidní a pesticidní chemické prostředky, které tato společnost prodává, protože jejich GMO rostliny jsou na to přímo „naprogramovány“. Když toto vše sečteme dohromady, máme ohromný byznys, ve kterém se točí neskutečné množství peněz.
·         Monsanto opakovaně a s přehledem vítězí jako nejvíce nenáviděná nebo nezodpovědná společnost roku.
·         Monsanto agresivně postupuje proti nezávislým výzkumníkům, vědcům a aktivistům.
·         Pěstování GM potravin přináší zisk pouze biotechnologickým společnostem a současně ohrožuje životního prostředí. Následky poneseme my všichni. Pro spotřebitele GM plodiny nepřinesly žádnou výhodu v podobě zdravějšího, levnějšího nebo chutnějšího jídla.
·         Roundup, jehož spotřeba se neustále zvyšuje kvůli vyššímu použití při pěstování GM plodin, studie spojuje s rizikem vzniku závažných zdravotních potíží včetně Parkinsonovy nemoci, neplodnosti a rakoviny.
·         GM plodiny ohrožují zemědělce, jsou nepotřebné a rizikové.
·         Podle polského ministra zemědělství neexistují žádné vědecké práce, které potvrzují bezpečnost GM plodin. Polsko je osmou evropskou zemí zakazující pěstování GM kukuřice od Monsanta.

            Společnost Monsanto se na evropský trh snaží dostat již delší dobu. Evropská unie ale jejich pěstování z různých důvodů spojených s obavami ze zdravotních rizik a z rizik pro životní prostředí blokovala. V letech 1999–2003 tak činila především tzv. moratoriem na dovoz GMO do EU a také velmi komplikovanou procedurou pro schvalování těchto plodin. USA, Kanada a Argentina daly v rámci WTO podnět k přezkoumání této unijní politiky a výsledkem bylo rozhodnutí WTO, že moratorium je nelegální. Vláda USA v tomto případě vynaložila veškeré úsilí, aby rozhodnutí dopadlo, tak jak dopadlo.

            V posledních letech se USA pokouší prosadit prospěšnost GMO i u nás v ČR. Vše vyšlo jasně najevo ze zveřejněných depeší ze serveru Wikileaks. Jelikož naráží v EU na silný odpor, pokouší se najít podporu přímo u nás v srdci Evropy, jakožto základnu pro další šíření GMO. Viz tento článek.

            A jak s tím vším souvisí Andrej Babiš? Babišovo Agrofert očekával velké finanční ztráty kvůli rozhodnutí EU skončit s podporou biopaliv, které se neukázaly až tak příliš ekologické, jak se na první pohled zdálo. Zde celý článek z roku 2012 o plánu EU o ukončení podpory biopaliv a Agrofertu.

            Agrofert proto musí hledat nové investiční příležitosi, které rychle nalézá v přeorientování z biopaliv na řepkový olej pro potravinářské účely. Pro velkopodnikatele nový plán s novou řepkou znamená možnost dalšího využití kapacity lovosického zpracovatele řepky Preol, který patří do Babišova impéria, i po skončení legislativní podpory biopaliv.

            Načež v témže roce Andrej Babiš, který neměl dříve žádné politické ambice, vráží nevídané množství peněz do politické kampaně a jeho hnutí ANO.
 
            V celé skládance už teď chybí pouze jediný střípek. Zázračné odrůdy řepky, které chce Agrofert masově pěstovat, jsou produktem již zmiňované nadnárodní společnosti Monsanto. Jejíž produkty chtěla EU zakázat a jsou prokázány jejich škodlivosti v nezávislých vědeckých studiích.
            Ve vysoké politice v EU se až dosud GMO netěšilo velké podpoře a naráželo na odpor. Předpokládám, že postoj Andreje Babiše na GMO, vzhledem k tomu, že jeho společnost uzavřela velký kontrakt se společností Monsanto, naprosto jasný. A myslím, že tím se celý kruh uzavírá...

4 komentáře:

  1. to je strašnej zmetek....neštítí se fakt ničeho...hlavně když mu to posype...to je neuvěřitelné..má ten člověk vůbec svědomí??,

    OdpovědětVymazat
  2. Každej je generálem po boji... skoro mám pocit, že mi podsouváte, že Babiš si objednal jdovatou řepku aby jí mohl prodávat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to bude ono! Babiš, Babiš! Copak se vozí z banderalandu?

      Vymazat